Fact of the day!

IMPRA-Fact-of-the-day

IMPRA-Fact-of-the-day

Mikrobiologi tanah merupakan kajian organisma dalam tanah, fungsi mereka, dan bagaimana ia mempengaruhi sifat tanah. Dipercayai bahawa antara dua hingga empat bilion tahun yang lalu, bakteria kuno dan mikroorganisme kuno pertama muncul di lautan Bumi. Bakteria ini boleh membetulkan nitrogen, pada masa berlipat ganda dan sebagai hasilnya mengeluarkan oksigen ke atmosfera.

Ini membawa kepada mikroorganisma yang lebih maju. Mikroorganisma dalam tanah adalah penting kerana ia mempengaruhi struktur tanah dan kesuburan. Mikroorganisma tanah boleh dikelaskan sebagai bakteria, actinomycetes, kulat, alga dan protozoa. Setiap kumpulan ini mempunyai ciri-ciri yang menentukan mereka dan fungsi mereka di dalam tanah.

Sehingga 10 bilion sel bakteria menghuni setiap gram tanah di dalam dan sekitar akar tumbuhan, sebuah kawasan yang dikenali sebagai rhizosfera. Pada tahun 2011, satu pasukan mengesan lebih daripada 33,000 spesies bakteria dan arkeologi pada akar bit gula. Komposisi rhizobiome boleh berubah dengan cepat sebagai tindak balas kepada perubahan dalam persekitaran di sekitarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.